Husorden for Jongskogen Borettslag
(med endringer av 05.05.86, 26.05.92, 03.05.94, 20.05.96, 15.04.97, 30.03.98, 05.04.06, 24.05.07, 22.04.08, 05.05.09, 05.04.11, 07.05.12, 04.06.13, 05.05.14,12.05.15 og 19.04.16.
GENERELTMeldinger fra styret eller forretningsfører til borettshaveren ved rundskriv eller oppslag, skal gjelde på samme vis som husordensreglene, som er en del av vedtektene.
Ved brudd på reglene vil andelseier motta skriftlig varsel fra styret. Gjentagne brudd kan føre til tvangssalg av leilighet, jfr § 12. Mislighold i vedtektene.
ALMINNELIGE ORDENSREGLERHensettelse av løsøre, herunder sykler, kjelker, avfall, møbler o.l. er ikke tillatt i trapperom, korridorer, utendørs eller i fellesrom, som boder og hobbyrom. Styret kan engasjere noen til å fjerne/kaste feilplassert løsøre som ikke er merket med navn uten forvarsel dersom ikke eier er kjent. Barnevogner som ikke er i regelmessig bruk må plasseres i egen bod.
Sykler, sykkelvogner og barnevogner i regelmessig bruk kan plasseres i fellesbod i 36 på merkede plasser. Fellesboden i 36 skal ikke benyttes som sykkelverksted. Sykkeldeler og verktøy må oppbevares i egen bod.
Kjelker, tråbiler, barnesykler o.l. kan plasseres i egen fellesbod for barn i 34.
Barnevogner i regelmessig bruk kan plasseres under trapp i kjellergang i oppgang 30 og 36.
Vasking av bil, skifting av dekk, samt bilreparasjoner er ikke tillatt utenfor inngangspartiene. Dette skal utføres på egen parkeringsplass eller på gjesteparkeringen.
Ballspill skal ikke foregå på platået eller gjesteparkeringen. Alt ballspill henvises derfor til borettslagets bane ved lekeplassen.
Det er ikke tillatt å benytte platået som parkering. Innkjøring er kun tillatt for på- og avlessing i perioden 07.00 til 23.00. Ved overtredelse risikerer bileieren at bilen blir tauet bort for eiers regning og risiko.
HOBBYROMHobbyrommet ved inngang i nr. 30 er til fri benyttelse for andelseierne. Hobbyrommet kan benyttes til reparasjon av sykler, prepping av ski, oppussing av møbler, bygge olabil m.m. Vanlige regler i forhold til støy gjelder, og bruk skal ikke være til sjenanse for andre beboere.
I hobbyrommet er det tillatt å lagre midlertidig sykler som er under reparasjon, prosjekter under bygging etc.
Tingene skal merkes med:
- Navn
- Telefonnummer
- Dato
Ting som ikke er merket med navn faller under borettslagets eie etter 6 mnd. og kan da evt. selges til inntekt for borettslaget.
Alle som benytter hobbyrommet er ansvarlig for å rydde etter seg, samt å bidra til å holde det ryddig.
BRUK AV I.III.IGHITEN OG BALKONGERLeiligheten må ikke brukes slik at det sjenerer andre. Det er svært lytt i blokken.
Vis hensyn ved spilling av musikk og bruk av tv. La ikke lyden være høyere enn nødvendig.
Bruk av musikkinstrumenter eller annen høylytt underholdning er ikke tillatt før kl. 08.00 og etter kl 22.00, men også innenfor disse tidene skal det vises rimelig hensyn ovenfor ens naboer.
Musikkøving tillates ikke etter kl. 20.00 og ikke på søn- og helligdager.
For musikkundervisning eller tilsvarende virksomhet av noe slag, må det på forhånd innhentes særskilt tillatelse fra styret, og de andre beboerne i huset må samtykke. Borettshaveren er selv ansvarlig for alle skader som påføres leiligheten ved uforsiktighet.
Borettshaveren skal se til at brukere av leiligheten kjenner til stoppekranenes beliggenhet. Ved arbeid på røropplegget skal stenging av vannet varsles med oppslag en dag i forveien. Varmtvannet skal alltid stenges først og åpnes sist, selv om det kun skal arbeides på kaldtvannsrøret. Skader på rør- og sanitæranlegg som følge av feilaktig bruk eller frostsprengning, er borettshaveren ansvarlig for.
Hold elektriske ledninger og apparater i god stand. Husk at dårlig vedlikehold av slikt materiell lett kan forårsake brann.
Arbeid på radiatorer eller rør i varmesystemet må kun utføres etter avtale med styret og kun fra firmaer som styret godkjenner for slikt arbeid. Alt arbeid som ikke er tilknyttet vedlikehold faktureres andelseier. Endringer i antall radiatorer i andelene er ikke tillatt.
Lufting av leiligheten må bare foregå gjennom vinduer eller balkongdør. Det er ikke tillatt å lufte gjennom døren til oppgangen. Dette inkluderer også å la døren stå kontinuerlig på gløtt.
Risting og lufting av tøy og sengeklær må ikke foregå fra vinduer eller balkonger da dette faller ned på balkong under.
Boring i veggene, snekring og annet høylytt bråk, er ikke tillatt på søn- og helligdager, hverdager før kl. 08.00 og etter kl. 20.00 og lørdager før kl. 10.00 og etter kl. 17.00.
Langvarige oppussingsarbeider (over 5 arbeidsdager) av støyende art skal varsles med nabovarsel en uke i forkant.
Dersom oppussing varer mer enn 2 uker vil det ikke være lov med arbeider på lørdager, i tillegg til søndager og helligdager.
Dørskilt og postkasseskilt skal være satt opp innen 30 dager etter at leilighetskontrakt er underskrevet.
Det er ikke tillatt å lage hull i inngangsdør til leiligheten. Dette reduserer brannsikkerheten.
Grunnet støy er det ikke tillatt å kjøre vaskemaskin og tørketrommel i egne leiligheter mellom kl 23.00 og 07.00
Det er ikke tillatt å gjøre endringer eller justeringer på borettslagets ventilasjonsanlegg da dette er fininnstilt. Dette gjelder også ventiler. Tilkobling av kjøkkenventilator og baderomsvifter på anlegget er ikke tillatt. Ved brudd på dette kan andelseier bli holdt økonomisk ansvarlig.
FDV dokumentasjonen som overleveres ved overtagelse av balkongen skal følges.
Kullgrill på balkong er ikke tillatt. Ellers gjelder aktsomhetsparagrafen i brannloven. Evt. gass skal oppbevares ihht. forskrifter.
DYREHOLDDET ER IKKE LOV Å HOLDE HUND ELLER KATT!
Det er svart lytt i blokken, og tassende klør og bjeff høres svært godt. Besøkende til borettshaveren kan ta med dyr, men for opphold/dyrepass utover tre døgn, skal styret ha beskjed om varigheten.
SØPPEL OG RENHOLDAlt søppel pakkes godt inn og posen lukkes tett før den kastes. Dette gjelder også brukte bleier og lignende. Pakkene må ikke være for store. Papp og papir, glass, metall og plast skal ikke kastes i restavfallcontainer. Dersom container er full må avfall tas med inn igjen i påvente av tømming. Det er ikke tillatt å hensette avfall ved containerne.
VASKERIET OG LUFTING AV TØYÅpningstider: mandag til fredag: lørdag:
søn-/helligdag:
Vask søn-/helligdag er en prøveordning som kan bli varslet avviklet på kort varsel. Andelshaver kan kun bruke inntil tre maskiner samtidig. Vaskerisystemet kan endres
til å tillate reservering av maskiner mot gebyr hvis nok beboere skulle ønske det.
Bruk av vaskeriets utstyr foretas kun med et chipkort utgitt av styret. Chipkortet er tilknyttet til en konto med brukernavn og passord i selve vaskerisystemet. For å kunne bruke chipkort i vaskeriet må brukerens konto i vaskerisystemet ha en positiv saldo. Det gjelder altså forhåndsbetaling for bruk av vaskeriet.
Sikker innbetaling til vaskerikontoer gjøres med bankkort via systemets webside: http://vaskeri.iongskogen.no. Status på maskiner vises på websiden.
Chipkortet skal behandles som et verdiobjekt. Chipkortets eier er selv ansvarlig for tap av kort eller verdi på vaskerikontoen inntil kortet er meldt savnet, kortet kan sperres i vaskerisystemet. Utgivelse av nytt chipkort koster 100kr.
Prisen for bruk av vaskeriets utstyr fastsettes av styret og skal dekke kostnader i forbindelse med driften av vaskeriet. Ytterlige informasjon til bruk finnes på borettslagets webside.
Vaskeriets utstyr skal behandles pent. Sett vaskemiddel og tøymykner forsiktig inn på rett plass. Tøy skal legges inn i maskinen uten å skade gummipakninger. Lofiltre skal renses forsiktig per hånd. Ikke slå filtrene mot noe.
Gulv skal ikke spyles.
Tepper som ikke kan vaskes i maskin og/eller overskrider 6 kg i våt tilstand er ikke tillatt å vaske i vaskeriet.
Vaskeriet er kun beregnet på vask av tekstiler. Annen bruk regnes som brudd på reglene.
Vaskeriet skal forlates i ryddig stand. Søl skal ryddes opp.
Ved gjentatte brudd på reglene for vaskeriet kan styret sperre enkelte vaskerikontoer eller vaskeriet i sin helhet for en periode avhengig av alvorlighetsgrad.
TERRENGBEHANDLINGVær med på å verne om vegetasjon og beplantningene og vær behjelpelig med å lære barna forståelsen av det skadelige i å bryte kvister og på annen måte skade omgivelsene.
Bruk de opparbeidede atkomstveier til husene og unngå at det blir laget snarveier utenom disse. De blir lett "alfarvei" og kan virke sjenerende for dem som kanskje har tenkt seg en koseplass der hvor snarveien går.
Felling av trær må bare finne sted etter at styret har samtykket på forhånd.
Aktivitet på plenen er selvsagt tillatt, men dette bør unngås den første tiden etter snøsmeltingen for å skåne plenene.
Sykler og lignende skal parkeres på de opparbeidede plasser for dette, og ikke hensettes ved innganger og i oppkjørsler.
Sykling på grøntanlegg er ikke tillatt, vis ellers hensyn.
Kast sneiper og snus i egnet container. Dette er giftig for både barn og dyr i tillegg til at det forsøpler.
GRILLPLASSERBorettslaget har to grillplasser som er utstyrt med dobbel grill - en utenfor 36 og en på lekeplassen. Grillplassene er til fri benyttelse for andelseierne. Bruk av grillplassene skal ikke være til sjenanse for naboene.
Andelseier som benytter grillplassen er ansvarlig for at grillplassen er ryddig og ren når man forlater den.
UTVENDIGE INSTALLASJONERMarkiser, flaggstenger, skjermer etc. er ikke tillatt, og andre utvendige installasjoner kan bare settes opp etter at styret har gitt skriftlig tillatelse.
Det er ikke lov til å montere parabolantenner på tak eller veranda.
Det er ikke lov til å henge verandakassene på utsiden av verandaveggen.
FDV dokumentasjon og regler for bruk av balkong etter rehabilitering skal følges. Ved brudd kan andelshaver stilles økonomisk ansvarlig.
VEGGDYRKONTROLLBorettshaverne må straks melde fra til styret hvis det merkes veggdyr, kakerlakker o.l. i leilighetene. Styret skal ha anledning til uhindret å foreta inspeksjon i enkelte eller alle leiligheter for å konstatere om det er veggdyr eller annet utøy.
Hvis det er påvist veggdyr eller annet utøy i en leilighet, må borettshaveren for egen regning gjøre det nødvendige for å få leiligheten rengjort og ellers rette seg etter de pålegg styret kommer med for å få gjort dette.
FREMLEIEFremleiere må godkjennes av styret. Borettshaveren har ansvaret overfor borettslaget for alle skader og ulemper som borettslaget eller borettshaveren får av hans fremleiere. Fremleiere må ikke flytte inn før godkjenning foreligger.
For å oppnå en best mulig sikkerhet, skal du forvisse deg om at de du slipper inn er folk som skal til din leilighet eller er personer du kjenner. Brudd på denne bestemmelsen vil kunne medføre erstatningsansvar ved ødeleggelser som følge av uaktsomhet.
Arbeid på den enkeltes porttelefon (avmontering, flytting, reparasjon, o.l.) skal kun utføres etter avtale med styret og kun fra firmaer som styret godkjenner for slikt arbeid. Alt arbeid som ikke er tilknyttet vedlikehold faktureres andelseier.
RETNINGSLINJER FOR BRUK AV PARKERINGSPLASSParkeringsplasser anvises kun til personer med bostedsadresse i borettslaget.
Tildeling av parkeringsplasser etter disse retningslinjer, skjer etter ansiennitet i borettslaget. Parkeringsplasser foran blokka, fellesgarasje under platået og garasjer prioriteres særskilt som følger:
a: til dem som har en fysisk funksjonshemming. b: til dem som ikke har garasje.
b: til dem som ikke har parkeringsplass fra før av foran blokka eller under platået. Ingen kan ha mer enn en parkeringsplass foran blokka.
Ved lik ansiennitet foretas loddtrekning.
Hver husstand med bil har rett til en parkeringsplass. Personer uten bil får ikke anvist parkeringsplass. Eventuelle ledige parkeringsplasser kan tildeles husstander som fra før av har parkeringsplass. Ingen husstand kan ha flere enn 2 parkeringsplasser totalt; inkl. garasje. Husstand med flere parkeringsplasser må avgi parkeringsplass til borettshaver som anskaffer bil, dersom borettslaget ikke har ledige parkeringsplasser. Den som overtar parkeringsplassen løser ut tidligere bruker.
Ubenyttede plasser tilbakeføres til styrets disposisjon etter tre måneder. Ved salg av en andel tilbakeføres utendørs parkeringsplass og parkeringsplass under platået til styret. Nye andelseiere henvender seg til parkeringsansvarlig i styret for å få tildelt parkeringsplass.
Ved fremleie av leilighet kan fremleietakeren disponere utleierens parkeringsplass. Hvis dette ikke ønskes, disponeres plassen av styret i fremleieperioden.
Gjesteparkeringsplassen må ikke benyttes av borettshavere. Ved ulovlig parkering på disse plassene, risikerer bileieren at bilen blir tauet bort for eiers regning og risiko.
Den til enhver tid gjeldende leie betales for ett år forskuddsvis, med forfall den 1. juli.
Hensetting av båter, campingvogner og uregistrerte motorkjøretøyer på borettslagets område er forbudt. Disse vil bli tauet bort for eiers regning og risiko. Som uregistrert motorkjøretøy regnes også motorkjøretøy, hvor årsavgiften ikke er betalt eller pliktig trafikkforsikring ikke foreligger, og kjøretøyet av denne grunn kunne vært gjenstand for avskiltning.
RETNINGSLINJER FOR GARASJEPLASSERGarasjer følger leilighetene når andeler selges. Andelseier kan selge sitt garasjebevis til en annen andelseier i borettslaget som styret etter oppslag og søknader fastslår har lengst ansiennitet. Tildeling skjer etter retningslinjer for bruk av parkeringsplass pkt. 1
Under platået gjelder regler for fellesgarasjeanlegg vedtatt av Bærum Kommune Brannvesenet. Det er ikke tillatt å oppbevare noe annet enn ett sett hjul tilhørende bilen.
Brudd på disse regler fører til at plassen blir inndratt.
JONGSKOGEN BORETTSLAG
STYRET